5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.04.2015| Okunma Sayısı: 1527

Değerli Meslektaşlarım;
Bu gün Avukatlar günü ve biz bu gün yargının kurucu unsurlarından olduğumuzu bilmemize ve yazılı kurallar bunu böyle yazmasına rağmen, Adliyelere en kısa sürede, nasıl ve hangi kapıdan girebiliriz arayışı içerisinde mesleğimizi sürdürme çabasındayız. Bizleri potansiyel şüpheli gibi görenlere sözümüz şudur ki;

Biz Avukatız. Kaba gücün yerine merhameti, adaleti , hakkaniyeti biz koyduk. İnsanoğluna; diğerlerinin hakkına , mülkiyetine , hürriyetine saygıyı , vicdan , ifade ve toplanma özgürlüğünü biz öğrettik. Haklı davaların sözcüsü, Yoksulun, Mazlumun , dul ve yetimin savunucusu olduk. Tarihte Yunanistan’daki Kölelerin, Romandaki esirlerin özgürlüğü için savaştık. İnsan Hak ve Özgürlükleri bildirgesini biz yazdık. Her zaman Masumu koruduk, Düşeni kaldırdık, adaletsizliğe ve vahşete karşı çıktık. Adı olmayan tüm savaşlarda özgürlük için biz savaştık. Geçmişin Muhafazakarı , bugünün liberali,geleceğin Radikali olduk. Tüm bunlara rağmen cüppemiz güvenlik zafiyeti gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Oysa bizim cüppemiz bizim değil halkın cüppesidir. Çünkü bizler kendimizin değil halkın vekilleriyiz. O yüzdendir ki bizim cüppelerimizin düğmesi yoktur. Bunun sonucu olarak kimsenin önünde önümüzü iliklemeyiz. Bizim cüppelerimizin cepleri de yoktur. Bunun sebebi de kimse bizim cebimize bir şey koyamaz.
Şunu herkesin bilmesi lazımdır ki biz sadece adaletin tam ve eksiksiz yerine getirilmesinden yanayız ve yine şunu herkes bilmeli ki Hukuk devleti için bir gün mutlaka herkesin bir Avukata ihtiyacı olacaktır. Hakimi hakim, Savcıyı savcı yapan bizlerin Adliye önlerinde bekletilmesi, Duruşma salonlarında Robokoplarca dövülmesi hukuk mücadelemize engel olmayacaktır. Artık bu ülkede geçmişin hukuksuzlukları yüzünden, Adaleti saran zincirin kırılma zamanı gelmiştir.
Adalet duygusunu yitirmiş hiçbir toplumun geleceği yoktur. Bu nedenle temel talebimiz, Bağımsız yargıdır ve adil yargılama hakkının gerçekleştirilmesidir. Mesleğimizin pek çok sorunu bulunmaktadır. Ancak hiçbir sorunumuz halkımız, yurttaşlarımız için hak ve adalet talebimizden, meslek onurumuzdan daha önemli ve öncelikli değildir. Savunmayı yok saymak, halkın hak arama özgürlüğünü yok saymaktır. Hiç kimse, bir gün adil yargılanmaya, savunmaya ve savunulmaya ihtiyacı olabileceğini unutmasın. Hiç kimse benim Avukata ihtiyacım olmaz diye düşünmesin. Biz avukatların toplumun sesi ve vekili olduğunu unutmasın. Unutmayınız ki savunmanın olmadığı yargılama, yargısız infaz olur. Nitekim Kamuya maal olan ve ülkemizin son 5 yılını meşgul eden tüm davalarda savunmanın önemi daha çok anlaşılmıştır.

Hukukun, Hukukun üstünlüğünün, İnsan haklarının, Adil yargılamanın, Demokrasinin, Barışın, Hoşgörünün ve sağduyunun egemen olduğu, özgür ve çağdaş bireylerden oluşan, Üstünün hukuku değil, hukukun üstün olduğu ve üniter devlet yapısının bozulmadığı bir ülkede yaşama dileğiyle, hepinizin Avukatlar gününü kutluyorum.


Av ERKAN KÖROĞLU 
ÇANKIRI BAROSU BAŞKANI

27.04.2024
AV. MUSTAFA DENİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.