8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
Tarih: 7.03.2014 22:00:00| Okunma Sayısı: 2290

ÇANKIRI BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI Av.A.BUKET UYSAL’IN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Dünya Kadınlar Günü ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. 1975 ve onu takip eden yıllarda katılımın çok yüksek olduğu gösteriler ve yürüyüşler düzenlenmiştir. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Uluslararası anlamda ilk emekçi kadınlar günü 19 Mart 1911’de düzenlendi. Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gösterilere katılan on binlerce kadın seçme ve seçilme hakkının yanı sıra kadınlara iş ve mesleki eğitim verilmesi, çalışma alanlarında kadın-erkek eşitliği sağlanmasını talep etti.

Pek çok ülkede kutlanacak bu gün için ortak amaç ve ilkeler ortaya konmuş 8 Mart coşkuyla kutlanan bir mücadele gününe dönüşmüştür. Bununla birlikte kadınların sosyal ve siyasi yaşama katılması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması yönünde pek çok düzenlemeye imza atılmıştır. Emekçi kadınlar gününde kadınları yakından ilgilendiren kadına karşı şiddet,kötü muamele, işsizlik, pahalılık, yoksulluk sorunlarının yanı sıra, çocuklara kreş ve yuva, çocukların eğitim, sağlık, beslenme, bakımı gibi sorunlar ön plana çıkıyor. Yine kadınlara yönelik her türlü ayrımın ortadan kaldırılması, yasalarda ve yaşamda gerçek eşitliğin sağlanması diğer taleplerdir. Maalesef ki günümüzde hala kadın hakları ile ilgili düzenlenen yasalarda eksiklikler ve boşluklar var. Kadına karşı şiddet ve kötü muamelenin yanı sıra günümüzde kadın cinayetleri de oldukça artmış durumdadır. Kadın Hakları yasalarla güvence altına alınmış gibi gözükse de yaşamda maalesef bu koruma yetersiz kalmakta gereksiz prosedürlere takılınıp geç kalınmaktadır. Kadına yönelik şiddet tüm dünyada açık bir insan hakları ihlali ve bir kamu sağlığı sorunu olarak ele alınmaktadır.

"Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın"  diyen Atatürk kadın haklarını birçok batı ülkesinden daha evvel Türk Kadınına vermiştir. Türk kadını, yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada; en azimli, inançlı ve güçlü desteği Atatürk' ten almış ve çağdaş ülke kadınlarının önüne geçmiştir. Atatürk’ün kurduğu çağdaş Türkiye de bizlerde kadın olarak kendi değerimizin farkına varıp haklarımıza sahip çıkmalıyız.

8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyor güzel günler görmemizi diliyorum.

Av. A.BUKET UYSAL

ÇANKIRI BAROSU