KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA KAVUŞMASININ 79. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN…
Tarih: 4.12.2013 22:00:00| Okunma Sayısı: 2454

5 Aralık 1934 yılında “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” verilmesini kabul eden yasa ile bu tarih 'Kadın Hakları Günü' olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kadın hakları; sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve yasal hakların bütününe dair erklerle eşit haklara sahip olmaktır. Günümüzde bu eşitliği bütünüyle hayata geçirememiş olduğumuz artan kadın cinayetleri ve kadına karşı artan şiddetle açıkça ortadadır.Dünyada her 3 kadından 1'i aile içi şiddete maruz kalıyor, gelişmekte olan ülkelerde halen töre ve namus cinayetleri işleniyor. İş ve çalışma hayatında kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor. Kadınlar eğitim-öğretim alanında ikinci planda bırakılıyor. Hukuk alanında da kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor. Dünyanın birçok yerinde kadınlara eş seçme, evlilik, boşanma gibi medeni haklar tanınmıyor. Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930′da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandı. 1933 yılında Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık1934′te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935′de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler. Sonuç olarak demokrasiyle yönetilen ve sosyal hukuk devleti olan her ülke; kadın haklarının korunması önündeki engelleri kaldırmakla yükümlüdür. Kadın Haklarına saygı göstermek sadece yasalarla güvence altına alınmaz. Toplumların temel insan hak ve hürriyetleri ile ilgili problem yaşamamsı için çalışmaların yoğunlaştırılması lazımdır.Ve en önemlisi kadınlarımızın bilinçlendirilmesi lazımdır.
         Tüm kadınlarımızın kadın hakları gününü kutlar kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin olmadığı bir toplumsal düzenin oluşmasını dilerim.
                                                                       Av. A.BUKET UYSAL
                          ÇANKIRI BAROSU KADIN HAKLARI KOMISYONU BAŞKANI