AVUKATLARA YÖNEYİK ŞİDDETE DAİR BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 18.06.2013 23:00:00| Okunma Sayısı: 1725

              

 AVUKATLARA YÖNEYİK ŞİDDETE DAİR BASIN AÇIKLAMASI
 
              Kıymetli Meslektaşlarım, Değerli Basın Mensupları

       Meslektaşlarımız ,11 Haziran 2013 günü İstanbul Çağlayan Adliyesinde polisin müdahalesine uğramış ve üzerlerinde cübbeleri olduğu halde yaka paça insanlık onuruna yakışmayacak bir şekilde, mevcut yasalarımız, evrensel hukuk kuralları ve Havana Beyannamesine aykırı olarak gözaltına alınmışlardır. Meslektaşlarımızın hak ve adalet için mücadele ettiği, görev alanları olan adliyede, hukuka aykırı olarak gözaltına alınmaları ülkemizde 15 gündür devam eden kaotik ortamın yaratıcısı polis şiddetinin son perdesi olmasını umuyor ve bu göz altıları şiddetle kınıyoruz.

         Ülkemizde, Şiddete baş vurmadan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasa ile güvence altına alınmış bir haktır. Çankırı Barosu olarak bizler şiddet içeren, hukuk, kanun tanımayan her türlü eylemin karşısındayız. Fakat şiddete yönelmeyen her türlü demokratik eylem ve tepkinin yanındayız. Hakkaniyet ilkelerine aykırı, vicdanları yaralayıcı , ortak akıl ve insan hakları ilkelerini altüst edici fiili bir durumla, polise direnmeyen meslektaşlarımızın sürüklenerek göz altına alınmasını ve üstelik bunun adliye içerisinde yapılmasını da manidar buluyoruz.

            Demokratik , üniter hukuk devleti yaratma hususunda kesintisiz mücadelemiz devam ederken ve biraz iyimserliğe bürünmüşken bu türden olayların olması bizleri derinden sarsmaktadır. Bizler nasıl militarist devlet anlayışına karşıysak, Polis Devletine de karşıyız. Bizler Demokratik devletten yanayız. Bildiğiniz gibi demokratik Devletlerde herkesin görevleri bellidir. Bu yüzden Demokratik devletlerde bir bilen değil , bin bilen vardır.   

            Demokratik olmayan , yasaya uymayan uygulamalar ile güvenliğimizi artıralım derken insan haklarından/ özgürlükler ve İnsan haklarını en üst seviyede sağlama adına güvenliğimizden taviz verir isek bir gün gelir her ikisini birden kaybederiz. İdarecilerin bu iki değer arasındaki çizgiyi iyi belirlemeleri gerekir. Canımızı , malımızı ve her türlü değerimizi emanet ettiğimiz polisimiz, bir güvenlik kurumudur.Fakat son günlerde bilerek veya bilmeyerek korku sembolü haline getirilmek istenmektedir. Polisimizin bu oyuna gelmemesi kendinin farkında olması gerekir.

            Adaletin tesis edilmesi bu gün en çok ihtiyaç duyduğumuz bir beklentidir. Bu beklentiyi yerine getirirken ‘senin veya benim adalet anlayışım değil’ hakkın ve hukukun emrettiği, tüm toplumu kucaklayacak, Eşit kılacak ve ayrıştırmayacak, temel hak ve hürriyetlerde kısıtlama yapmayacak bir adalet anlayışının biran önce bu ülkede tesis edilmesi gerekir. Avukat olarak siyasi görüşümüz ve ideolojik bakışımız ne olursa olsun bizim durduğumuz taraf hak ve adalet tarafıdır. Avukat adalet için toplumun vekili, Halkın sesidir. Yargının kurucu unsuru olan Savunmanın temsilcisi Avukatların göz altına alınması aslında halkın göz altına alınmasıdır.  

 

 

                                                                                                           Av. ERKAN KÖROĞLU

                                                                                                     ÇANKIRI BAROSU BAŞKANI

24.04.2024
AV. MUSTAFA DENİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.