5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
Tarih: 4.04.2012 23:00:00| Okunma Sayısı: 2574

Savunma; Hukukun Temelidir, Bağımsızdır, Herkesin Hakkıdır.

                  Ülkemizde, 2012 yılının 5 Nisanın da Savunma mesleğinin hat safhaya ulaşan sıkıntılarını hissederek, içimiz birazda buruk olarak tüm avukatlarımızın Avukatlar gününü kutluyorum. Biz Avukatlar hiçbir zaman toplumla değil, Toplumun yanında üstün güçle çatışan kurumun temsilcileri olduk. Çünkü meslek kurallarımız ve misyonumuz bize bunu emrediyor. Bu misyonumuzun sonucu olarak bizlerin devlete, yargıya, topluma, iş sahibine ve her şeyden önemlisi kendi şahsımıza karşı bağımsız olmamız gerekmektedir. Savunmayı temsil eden bizlerin bağımsızlığı Demokrasinin, Hukuk devletinin ve Bağımsız savunmanın teminatıdır.

           Gerçek demokrasi Hukuk devletinde olur. Gerçek Hukuk Devleti de Gerçek Bağımsız yargı varsa vardır. Gerçek Bağımsız Yargıdan bahsedebilmek içinde Bağımsız savunmanın olması gerekir. Savunmanın yani Avukatların olmadığı bir toplum düzenin de ne hukuk devletinden ne de demokrasiden bahsedebilirsiniz. Savunmanın yani Avukatların kabul edilmediği bir yargılamada Hakim ve Savcılar cübbe giymiş Bürokratlara dönüşürler.  

         Adalet demek, her şeyi yerli yerine koymak demektir. Ayakkabı ayağındır. Külah da başa aittir.

                                                                                                        Hz Mevlana

         Bizler hiçbir zaman Mesleğimizi yapmamızı zorlaştıran veya engelleyen durumlara karşı yahut kazancımız azalıyor diye birçok meslek grubu gibi sokaklara dökülmedik.   Her kanunda açıkça Avukatın bir kamu görevlisi olduğu yazılmasına karşın bize yapılanlara İsyan etmedik ama bu yapılanları Nisyan da etmedik. Haklarımızı hep yasalar içerisinde bağımsız yargıda aradık. Bu gün gelinen nokta da ;

         — Bir gün herkesin bir Avukata ihtiyacının olabileceğini unutan Bazı kesimlerce yargıyı tamamlayan değil, geciktiren unsur olarak görülmekteyiz.

         —Yasada yer almasına rağmen kimliklerimiz bazı kurumlarca resmi kimlik olarak kabul edilmemektedir.

         —Lüks tüketim maddelerinde uygulanan % 18 KDV oranının Hukuk hizmetlerinde uygulanması ayrıca yargı harçlarının, dava değerinin %10 unu bulması İnsanlarımızın hukuk hizmeti almasını zorlaştırmaktadır.

         —Marka vekilliği ve patent vekilliği adı altında hukukçu olmayan meslek mensuplarından oluşan vekillikler yaratılmıştır.

         — Sayıları 100 e yaklaşan hukuk fakülteleri ile yıllık 6000 mezun verilmekte ve bu kişilerin birçoğu Yetersiz eğitim ile Avukatlığı tercih etmektedirler. Çankırı Barosu olarak yaptığımız teklifler ve Türkiye Barolar Birliğinin çalışması ile hazırlanmasının her safhasında bulunduğum Yeni Avukatlık kanunu değişiklik tasarısına göre umarız ki bir çok Avrupa ülkesinde ki gibi staj süresi 2 yıl olacak ve çift Avukatlık sınavı gelecek ve herkes hukukçu olabilecek fakat herkes Avukat olamayacaktır.

         Burada sayamayacağımız birçok sorunlarımız olmasına karşın Hukuk Devleti ve Demokrasimizin vazgeçilmez neferleri olan bağımsızlığını ve tarafsızlığını önce şahsından sonra yasadan alan tüm meslektaşlarımızın Avukatlar gününü kutluyorum

 

                                                                           Av ERKAN KÖROĞLU

                                                                         ÇANKIRI BARO BAŞKANI

 
 
 

                 

29.03.2024
AV. MUSTAFA DENİZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.